Categorii
 

Ciucas – spectacolul florilor in iunie

Ciucasul imi place foarte mult pentru ca este un munte cinstit, numai bun pentru incepatori. Ai doua cai de acces facile, una pe valea Berii, si una catre Muntele Rosu care te aduc mai sus, de unde traseele catre creasta nu sunt grele. Singurul dezavantaj este ca nu poti ajunge cu trenul, iti trebuie neaparat masina, mai ales ca sa poti urca pe drumurile forestiere. Traseul pe care vi-l propun este unul pentru incepatori cu conditie fizica buna deoarece nu e chiar o plimbare prin padure si ai o bucata de panta mai serioasa de atacat. Mi se pare ideal pentru oamenii care nu au experinta pe munte dar vor sa inceapa de undeva. Traseul se poate parcurge in ambele directii, ori incepand de pe valea Berii, ori de la Muntele Rosu. Eu o sa va detaliez traseul incepand din valea Berii, asa cum l-am parcurs in 2015. Dar inainte de a incepe, trebuie sa va zic de ce este musai sa mergeti in iunie. In iunie se intampla ceva extraordinar in Ciucas, infloreste bujorul de munte (zis si smardan sau rhododendron) si tot muntele devine o pajiste roz. Toate pantele sunt pline cu tufe de rhodo si e o bucurie imensa sa vezi spectacolul naturii – muntele pictat in roz si verde. Singurul truc pe care trebuie sa il prinzi este cum sa nimeresti inflorirea maxima deoarece nu e o data fixa, depinde desigur de cat soare si ploi au fost in anul respectiv. Ca punct de reper puteti lua 15 iunie pentru Ciucas, eu voi da raportul anual pe pagina de Facebook Addicted to travel cand se atinge inflorirea maxima. Atentie, aceeasi data nu e valabila si pentru alti munti, depinde de inaltime, de expunerea versantului, etc. Spre exemplu in iunie gasiti rhodo in Ciucas, Leaota sau pe Muntele Furnica langa cota 2000 din Sinaia. In iulie, puteti vedea spectacolul florilor in Retezat, Fagaras sau pe culmea Tiganesti in Bucegi. Dar hai sa ne intoarcem la traseul nostru din Ciucas, unul dintre cei mai incarcati munti cu bujor, ca nu degeaba se numeste Muntele Rosu.

 

Ciuca1Traseul incepe de pe valea Berii, ca sa ajungeti la ea mergeti cu masina dupa statiunea Cheia cam 15-20 de minute, in directia Brasov, pana vedeti pe dreapta o fabrica de imbuteliat apa. Acolo faceti dreapta de drumul forestier care urca pe valea Berii pana la cabana Ciucas. Drumul e practicabil pentru masini normale (nu garda foarte joasa) pana pe la mijlocul distantei dintre fabrica si cabana, ca reper o sa vedeti o deschidere in dreapta drumului forestier, cu mult loc de parcare si probabil deja vor fi masini lasate acolo. Parcati masina si va echipati de drum, sa aveti la voi o geaca anti vant, o palarie sau buff si protectie solara. Apoi urcati putin pe acelasi drum forestier pana la un izvor cu o cruce, de unde puteti alimenta cu apa proaspata, si faceti dreapta prin padure pe marcaj dunga galbena, e o urcare usoara pana aproape de cabana Muntele Rosu. Traseul nu coboara la cabana, ci continua la stanga pe marcaj triunghi rosu spre culmea Muntelui Rosu pana in locul numit La rascruce. Urmeaza cel mai dificil urcus din tot traseul, cam o ora jumatate sau doua in functie de ritm. Dupa ce iesiti din padure, in dreapta o sa vedeti varful Gropsoarele, iar in stanga cabana Ciucas. O sa apara si primele tufe de rhodo, plus gentiene si alte flori minunate.  Odata ajunsi in culme, La Rascruce, o sa faceti drepta spre varful Gropsoarele iar de aici incep pantele roz. Cum urci pe culme, pe partea stanga o sa se intinda covorul de rhodo unde e musai sa faci o pauza de tolanit intre flori. In Ciucas am intalnit deseori vant mai puternic chiar daca era foarte senin asa ca va recomand sa luati cu voi ceva de pus pe cap, eu folosesc buff-uri care sunt ca o esarfa tubulara ce se poate pune pe cap sau la gat.

IMG_7334

 

Tot drumul pana la varful Gropsoarele e cu scopul de a te bucura de versantii infloriti, urcarea e lina si devine si mai lina daca te opresti la o mie de poze. Asta e bucata mea preferata de traseu, imi place foarte mult sa vad cararea cum serpuieste pe creasta si sa ma bucur de soare si nori jucausi. Dupa ce terminati plimbarea pe creasta asta usoara si fara pericole pana la Gropsoarele, o luam inapoi spre Rascruce ca sa ajungem la urmatoarea destinatie, cabana Ciucas. Si dupa Rascruce o sa mai aveti parte de mult bujor inflorit pe partea dreapta a sensului de mers unde probabil o sa fie destul de multa lume. Traseul continua spre stanga, printr-o padurice, timpul de parcurgere fiind cam 1.30 h de la Rascruce pana la cabana. Panta este foarte lina, portiunea asta se poate parcurge si cu copii mici.

DSC_2540

 

Cabana Ciucas e acum o cabana privata renovata, mai mult o pensiune de fapt cu camere duble cu baie in camera. Preturile sunt si ele de pensiune, camera dubla e in jur de 140 lei si ofera si transport din valea Berii la 15 lei, deci sunt destul de multi turisti mai mereu. Desi e mai scumpa, conditiile de cazare sunt foarte bune si e un loc potrivit de stat pentru persoanele care nu sunt obisnuite cu conditiile de cabana de la noi, anume paturi la priciuri si toaleta afara. Mancarea la restaurant e la preturi decente dar servirea este foarte proasta, dureaza foarte mult sa dai o comanda sau sa primesti ceva de mancare. Indiferent, o oprire este bine venita si se poate lua masa si din ce aveti la pachet, au o curte foarte mare unde va puteti tolani pe iarba. Daca va cazati la cabana Ciucas, puteti a doua zi sa urcati la varful Ciucas, e tot un traseu de incepatori fara nici o dificulatate tehnica, o sa va prezint in amanunt in alt articol.

DSC_2552

 

Ultima portiune de traseu e scurta dar neplacuta, se coboara pe drumul forestier de pe valea Berii unde panta initiala e foarte mare si iti forteaza destul de mult genunchii dar nu dureaza mai mult de jumatate de ora pana la izvor sau la masina. Si cu asta am incheiat o zi minunata in Ciucas, intre tufe roz si culmi domoale, iar febra musculara de ziua urmatoare o sa va reaminteasca ce plimbarica serioasa ati facut. Sper ca v-a dat curaj tura asta sa incepeti sa mergeti pe munte mai des, nimic nu se compara cu miscarea  in aer liber si aerul tare de munte. Va astepta multe privelisti extraordinare si multe aventuri in natura, trebuie doar sa incepeti cu traseele potrivite pentru nivelul vostru si sa fiti echipati corespunzator. Mai jos o sa gasiti harta traseului si nu ezitati sa lasati un comentariu daca aveti nevoie de mai multe informatii. Harti se gasesc de cumparat in magazinele de profil, gen Himalaya sau Sport Virus. Eu am mereu harta la mine dar daca nu o aveti e important sa va notati marcajul si timpul pe segment ca sa fiti bine informati si pregatiti pentru orice eveniment (schimbarea vremii, o glezna sucita , etc). Un site foarte bun pentru harti online este https://gis.modulo.ro/hiking2_0/zoneMontane.html, are majoritatea muntilor din Carpati si este interactiva, insa nu veti gasi si distanta sau timpul pe segmente. Pe traseul propus mai sus marcajul este foarte bun si o sa gasiti stalpi cu timpi, directie si marcaj. Tot ce va ramane de facut este sa verificati prognoza meteo, eu folosesc meteoblue deoarece pot sa vad prognoza pe munte nu doar in statiunile de la baza muntelui :

https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/week/ciuca%C5%9F_romania_681487

Distractie placuta si cum zic muntomanii, carari cu soare sa aveti!

Harta Ciucas

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT